Weer een weekje verder !
Door: Erica
Blijf op de hoogte en volg Erica
08 Mei 2009 | Kameroen, Yaoundé
Even een berichtje een week na aankomst in het groene, heuvelachtige Yaounde. Wat ik al verwachtte vlak na aankomst is ook daadwerkelijk gebeurd: als de spreekwoordelijke vis in het water voelde ik me hier meteen weer thuis! Hetzelfde huis, dezelfde jongens die er wonen, dezelfde motortaxis die (met mij achterop) door de modderwegen van wijk Eleveur scheuren, dezelfde gele taxis die chaos en vele files op straat veroorzaken, dezelfde beklemmende warmte, dezelfde gastvrijheid en behulpzaamheid overal, dezelfde irritante nafluiters op straat, en hetzelfde heerlijke voedsel! En ja, ook dezelfde muggenbeten op gezicht en benen, dezelfde verbrande wangetjes onder de stekende zon, en dezelfde electriciteitscrisis op momenten van hevige regenval… Kortom: ik ben weer terug!
En ben al druk aan het werk geslagen deze eerste week. Oude bekenden opgezocht aan het IFORD en de Universiteit van Yaounde, en afspraken met nieuwe mannen in pak (van de Verenigde Naties en het Ministerie van Publieke Gezondheid) die me allemaal zeer vriendelijk te woord hebben gestaan en documenten hebben toegeschoven. Heel fijn! Als je maar op de een of andere manier in hun netwerk wordt geschoven, gaat er opeens een wereld van informatie voor je open! Daarnaast ook wat verdere praktische dingetjes geregeld bij onze ambassade en degene die mijn onderzoeksvisum heeft geregeld. Ben hier dus weer helemaal legaal aanwezig!
Tja, en wat gebeurt er verder in Yaounde? We worden geteisterd door hevige regenval en onweer aan het einde van de dag of midden in de nacht, wat tot overstromingen hier en daar heeft geleid. De militairen moeten oefenen voor hun mars op 20 mei (de nationale feestdag hier) en sluiten daarvoor een enorm stuk hoofdstraat af, zodat heel het verkeer in Yaounde komt stil te staan en ik er minstens een uur over doe om in de stad te komen ‘s ochtends (maar gelukkig is het meestal wel gezellig in de overladen taxi met keiharde muziek). Degenen die niet aan het oefenen zijn voor de militaire mars staan nog steeds erg waakzaam in het centrum van de stad te loeren op verborgen straatventertjes, waarbij een opstootje hier en daar niet uitblijft. En ‘s avonds zitten we met alle jongens thuis gekluisterd aan de buis om de Champions League te volgen (Grrr… Kameroeners en voetbal!!!!). Ik hou me dan meestal maar bezig met het verorberen van rijpe mango's want die zijn er op dit moment in overvloed (zo rijp dat je ze met je handen kunt pellen en dat het sap over je kin zo op je kleren druipt!). Kortom : het leventje kabbelt voort hier.
Hoe gaat het daar in Nederland ? Alle feestdagen overleefd? Hoop dat 5 mei minder spannend voor de Koningin was dan de verjaardag van haar moeder? En dat het zonnetje ook daar een beetje haar best doet? Dat iedereen gewoon lekker aan het werk is? En dat jullie me al een beetje missen? ;)
Oh ja, voor degenen die erom vroegen: je moet de ouderwetse postduif naar de volgende locatie laten vliegen:
Centre de Sante Integre de Ndemba I
BP 8
Bertoua
Est- Cameroun
En ik ben al een paar keer gebeld met dumpnummer 0900-0217 en dat werkt prima ! Verder wilde ik graag wat fotootjes posten maar aangezien ik eerder deze week alweer virussen op bezoek had in mijn usb-stick toen ik deze in een gezond-uitziende computer stak, ben ik een beetje huiverig geworden voor de combi Kameroense computer + mijn usb-stick…. Maar ik ga proberen een oplossing te zoeken en zal jullie binnenkort wat kiekjes toesturen!
Nou, ik ga nu snel, want ik zie wolkenvelden verschijnen, wat betekent dat ik zowel kans heb op uitvallende electriciteit voordat ik dit bericht heb geplaatst, als ook nog een keer op een nat pak als ik niet snel een taxi richting Eleveur vind!
Hou jullie taai allemaal en tot de volgende keer!
Liefs,
Erica
08 Mei 2009 - 14:25
Kristel:
Wat een leventje daar zeg, krijg het al benauwd alleen bij het lezen, whoehaha. Hopelijk niet te vaak een nat pak (alhoewel dat misschien best welkom is bij zulke temperaturen!) en ik zie uit naar de foto's.
Liefs van je zus -
08 Mei 2009 - 17:07
Paps En Mams:
hoi schat,
missen doen we je altijd maar we zijn blij met alle positieve verhalen. Zo blij dat je je als Guus ( de goudvis) voelt!! Maar die is tenminste blij met een dagelijkse portie vers water en heeft geen moeite met een nat pak!!hele dikke pakkerd van ons en de beestjes -
08 Mei 2009 - 17:50
Herman En Elly:
He meissie,
Het is geweldig dat je je weer helemaal "thuis"voelt.
Hartstikke fijn dat iedereen meewerkt, zodat alles lekker loopt en alles goed geregeld is. Ik zou je wel willen zien als je zo'n mango naar binnen werkt.Zal een geweldig zicht zijn.
:-)
Heel veel groetjes en een dikke knuffel. -
11 Mei 2009 - 22:05
Ton En Liesbeth:
Weer erg genoten van je verslag.
Pas maar goed op jezelf en doe voorzichtig!!
'k Was vanmiddag op "Gillende keukenmeiden visite" (zoals je moeder dat noemde).
Heel gezellig.
We wensen jou een leuke tijd in je dorp en...doe voorzichtig.
't Gaat je goed en liefs van ons. -
15 Mei 2009 - 09:22
Bep En Willy:
Erica daar ga je weer. Een goede reis morgen. Zonder al te veel Kameroun reis perikkelingen. HMMMMM
Een beetje zal er wel bij horen.Houd je taai.
Bep en Willy