Over virussen, werk, ontspanning en nog veel meer - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Erica Sijpt - WaarBenJij.nu Over virussen, werk, ontspanning en nog veel meer - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Erica Sijpt - WaarBenJij.nu

Over virussen, werk, ontspanning en nog veel meer

Door: Erica

Blijf op de hoogte en volg Erica

21 September 2007 | Kameroen, Yaoundé

Hallo lieve mensen,

Hier weer even een update vanuit het nog steeds vochtige Yaoundé; de stad die toch stiekem steeds meer MIJN stad aan het worden is. Want ja, ik voel me hier echt ontzettend thuis, begin mijn weg te kennen en geniet nog steeds evenzeer van het straatbeeld en de mooie uitzichten over de met regenwoud begroeide bergen aan de rand van de stad!

Het leventje heeft ook een bepaald ritme gekregen: rond een uurtje of 7 word ik gewekt door ofwel kletterende pannen in de keuken tegenover mijn slaapkamer, ofwel de buurvrouw die met haar krasse stem weer tegen de kinderen uitvalt, ofwel de vrolijke, maar keiharde muziek in de woonkamer van ons huis. Nou, eerlijk is eerlijk: 7 uur is ook een mooie tijd om eens even het hoofd in een emmer met (let op: warm!) water te dompelen en de plakkerigheid van de nacht van het lijf en leden te schrobben. Daarna staat er standaard stokbrood met een omelet voor me klaar. Eén dag was mama Sophie niet thuis en besloot ik samen met de kinderen eenzelfde ontbijt te prepareren, maar dat resulteerde helaas in een zwarte omelet en grote hilariteit onder de kinderen in de keuken, haha! Vanaf dat moment laat ik me toch maar lekker verzorgen iedere ochtend...

Daarna vertrek ik naar mijn kantoor op het IFORD, zo'n half uurtje verwijderd van de wijk Eleveur, áls er zich natuurlijk geen opstoppingen en onverhoopte evenementen tijdens de rit voordoen. Eerst een stukje met de motortaxi en daarna in een overvol busje met flikkerende lichtjes en vrolijke muziek (leuk hoor, om 8 uur 's ochtends!), of natuurlijk een van de vele gele taxi's als je geluk hebt en ze je mee willen nemen naar de plaats van bestemming.

Mijn dagen op het IFORD gaan snel. Ik vind hier ontzettend veel goede informatie, en nog meer lieve, behulpzame mensen. Afgelopen woensdag was er een conferentie speciaal voor mij georganiseerd, met een heuse jury in pak en een aantal geinteresseerde studenten en buitenstaanders in het publiek. Heb daar mijn praatje gehouden en veel goed commentaar gekregen en interessante mensen ontmoet (zelfs een man die ook onderzoek heeft gedaan in Ndemba I, hoe is het mogelijk!!).

Rond een uurtje of 5 's avonds word ik hier dan opgehaald door een van de jongens uit mijn familie en dan reizen we samen terug naar Eleveur. Dat duurt meestal wat langer, omdat het verkeer dan chaotisch druk is en alles op mekaar geplakt staat. Toeters, bellen en vloeken vliegen me dan om de oren, maar ik vind het prachtig!

Eenmaal thuis is het maar aanschuiven geblazen en wordt me weer een heerlijk maaltje opgediend. Iedere keer om ter lekkerst: plantains (zoete bakbananen, zeer geliefd door mij!), rijst, pasta, couscous, vlees, vis, bladeren en mijn geliefde suikerpinda's! Met een volle maag is het dan altijd goed Bobilis leren en dat blijft een moeilijke taak, maar superleuk om te doen en ik begin het in ieder geval al te verstaan (vraag me nog niet die rare B of P uit te spreken, want ik struikel iedere keer over mijn eigen woorden, maar ok...). En zo gaan de dagen voorbij, de tijd vliegt!

Naast al dit voorspoed kon het niet uitblijven: eerst wordt Eri geveld door een keelontsteking en vervolgens is ook haar laptop onderhevig aan een virus! Tja, vooral dat laatste maakte me dan toch weer erg ongerust -je bent als onderzoeker echt afhankelijk van dit technische wonder-, maar na een lange vermoeiende strijd kan ik u mededelen: het virus is gedood en het werk kan dus weer voortgezet worden!

...En dát nog maar een dikke week. Daarna staat het vertrek naar het Oosten en 'het echte veld' alweer op het program. Maar voor die tijd vermaak ik me hier nog graag even in de levenloze archieven en de oh zo levendige wijken van Yaoundé. Tot het volgende bericht maar weer!

Knuffel,
Erica

ps: Oh ja, voor de bellers onder ons: ik ben al een aantal keren prima gebeld vanuit Nederland met de Belgigant (0900-1230009) voor maar 9 centjes per minuut! Namens liesbeth en het thuisfront: dit is een aanraaier...

• 21 September 2007 - 13:23

Eveline En Rob:

Ha die Erica, de busjes kennen we van hier, de matatu's. Overvol en van alles erop en erachter gebonden, van plastic flessen, manden tot aan kippen.
    Wij vroegen ons af hoe het met de veiligheid gesteld is in de stad? Kun je 's avonds alleen op straat of beter van niet. Nairobi staat bekend om zijn onveiligheid, maar hoe is dat bij jullie gesteld? Nu geniet nog van de week in de stad en tot mails maar weer.

• 21 September 2007 - 16:04

Anja En Timur:

Ha lief ericaatje, supergaaf, die verhalen! We volgen het op de voet! Hou je taai meiske! Groetjes Anja en Timur

• 21 September 2007 - 18:44

Woj:

Hallo Eri.
    Wat hebben we weer genoten van je belevenissen in Yaoundé zo je die beschrijft. Dat je die al mijn stad gaat noemen. We merken aan je schrijven dat je het er prima naar je zin hebt. We genieten van de chaos en het ongeorganiseerde leven daar dat je op jouw mannier duidelijk en humoristies laat overkomen. Warm water moet daar wel iets geweldigs zijn. Zoiets kunnen wji in ons luxe Nederland niet voorstellen. Nou houd je taai en blijf gezond of wordt gezonder!!!
    Hartelijke groetjes met een stevige knuffel van Willy en Bep.
    Hulst 21 sept. 2007

• 22 September 2007 - 18:36

Thuur:

Erica,
    Je maakt me helemaal nieuwsgierig naar "Jouw"stad. Zal wel minstens zo gezellig zijn dan Amsterdam. Ben al volop aan het kijken welke dag ik het beste kan landen daar? Ik probeer het 1e weekend van maart 2008.
    Neem nog alle leuke en nuttige dingen in je op en geniet er mar volop van straks op je andere werkplek moet je het allemaal missen.
    Knap dat je de inlandse taal al zo snel machtig bent. Ik zal mijn Frans alvast maar weer wat gaan oefenen.
    Het gaat je goed!! En ook houden zo!!

• 23 September 2007 - 17:47

Fiek:

Fijn om na vijf dagen afgesloten te zijn van internet je verhalen te lezen. Ik mis je echt kanjer, check ff je mail voor een langer verhaal!
    Dikke zoen!

• 26 September 2007 - 14:52

Ton En Liesbeth:

Hoi Erica,
    Wat fijn dat het zo goed met je gaat.
    Leuk om je enthousiaste verhalen te lezen.Zo blijven wij ook een beetje op de hoogte.
    Je geniet daar wel enorm hé?
    Maak je weer veel foto's?
    Blijf gezond en heel veel groetjes van Ton en Liesbeth.

• 28 September 2007 - 14:57

Marieke En Antoine:

Hai liefie!!

Flaai is gezien gisteren en de hele buurt is op zoek, hij is ergens buiten, dus er is weer een beetje hoop! Wonen bij Antoine is erg gezellig, vandaag de sleutel ingeleverd! Leuk dat alles goed bij jou gaat! Hou je taai!

Dikke kus